Wat is high key fotografie?
High key fotografie is een creatieve techniek die de nadruk legt op de lichte tonen in een foto. Veruit de meeste tonen in een high key foto bevinden zich tussen de lichtere midden-tonen en de witste hooglichten, met andere woorden rechts in het histogram. Een high key foto is te herkennen aan: een laag contrast, veel lichte tinten, zachte overgangen binnen vormen en weinig schaduw.
Waarom high key fotografie?
Door de lichte tonen en het weinige contrast geeft een high key foto een positief gevoel en wordt het geassocieerd met natuurlijk, puurheid en zuiverheid. High key straalt frisheid uit. High key werkt goed bij onderwerpen die van zich zelf al een zekere frisheid hebben, bijvoorbeeld een bloem tegen een zachtblauwe lucht. Door de achtergrond en het onderwerp zoveel mogelijk wit te houden, voorkom je ‘vervuiling’ door andere kleuren en tinten. Toch mogen ook donkere (zelfs zwarte) onderwerpen aanwezig zijn, zolang deze een beperkt deel van de foto in beslag nemen.
Hoe maak je een high key foto?
Een high key foto ontstaat door een bewuste keuze van onderwerp en belichtingscorrectie. High key foto’s maak je met een lichte overbelichting met één of twee stops. Het typische lichte en ‘witte’ effect op de foto creëer je door te spelen met de instellingen. Er is namelijk geen standaard instelling voor high key fotografie. Experimenteer met witbalans, ISO, sluitertijd en diafragma om de juiste belichting te bewerkstelligen. Sommige camera’s hebben een aparte instelmogelijkheid voor high key fotografie. Uiteraard kan je met fotobewerking ook dit effect creëren. Een raw-bestand heeft dan wel de voorkeur.
Bij een goede high key foto zijn de tonen weliswaar licht maar niet uitgebeten wit. In het histogram is dat te controleren. Uitgebeten wit als achtergrond hoeft daarentegen geen probleem te zijn, zolang dit het onderwerp zelf maar niet schaadt. Details mogen worden opgeofferd voor de juiste sfeer. Bij high key fotografie kan je gebruik maken van natuurlijk licht. Toch wordt vaak ook of juist gewerkt met een flitser of lampen/ lampjes.
Wanneer high key fotografie?
High key foto’s zijn vooral bekend van en populair bij portretfotografie. Door het positieve gevoel dat deze vorm van fotografie opwekt, zie je high key fotografie vaak terug bij foto’s van baby’s. Toch is high key fotografie veel breder bruikbaar. Bijvoorbeeld voor reclamefoto’s, foto’s voor gezonde voeding en modefoto’s voor zomerkleding. Uiteraard is deze vorm van fotografie ook toepasbaar in de natuurfotografie. In de natuurfotografie betekent dat werken met een lichte achtergrond (grijze lucht, sneeuw, mist) en lichte onderwerpen (meeuwen, sneeuwklokjes, bosanemonen).
Enkele voorbeelden van eigen foto’s
Geraadpleegde bronnen:
https://www.natuurfotografie.nl/high-key-bewust-lichte-natuurfotos/
https://www.zoomacademy.nl/blog/hoe-maak-je-een-high-key-of-low-key-foto/
https://www.derooijfotografie.nl/high-key-en-low-key-fotografie/
https://www.cewe.nl/blog/2018/08/26/high-key-low-key-fotografie/
Bart Siebelink, Edo van Uchelen, Handboek natuurfotografie, 5e druk, 2013.
Leuke uitleg!