Terugblik fotobespreking 13 mei door Johan van der Wielen

Op 13 mei kwam gastspreker Johan van der Wielen de foto’s bespreken die de leden hadden gemaakt op basis van zijn opdracht. Tijdens de clubavond van 25 maart 2024 sprak hij over weerfotografie. Hij gaf de opdracht om zelf iets te gaan doen met het mooie licht, in de brede zin van het woord ‘licht’. Ga spelen met het mooie natuurlijke licht. En doe dat op een manier die bij jou past: landschap, macro, et cetera. Uiteindelijk hadden 15 leden foto’s ingeleverd voor de bespreking en waren 25 leden aanwezig.

De foto’s

De fotobespreking

Iedere foto kreeg uitgebreid aandacht, waarbij zowel de maker, de aanwezige leden als Johan hun feedback gaven. Johan gaf daarbij talrijke tips die, naar later bleek, voor meer foto’s van toepassing waren en zeker breder bruikbaar zijn.

Veel tips hadden te maken met de kadering van foto’s. Als bijvoorbeeld een foto horizontale lijnen heeft, denk aan wolkenlagen, dan is het fijn als er bijvoorbeeld aan de rechterzijde een boom staat waardoor die lijnen als het ware binnen het kader blijven. Hij liet ook zien wat het formaat/ de uitsnede van de foto kan bijdragen aan de kracht van het beeld. Sommige foto’s lenen zich heel goed voor een 16×9 uitsnede: daarmee wordt een breedte benadrukt. Ook bij landschapsfoto’s kan een portretstand heel goed werken. Het formaat 2×3 oogt dan vaak wat smal. Johan werkt dan vaak met een uitsnede van 3×4.

Ook gaf hij talrijke tips waarmee je als fotograaf de kijker kan helpen om te begrijpen wat je bedoelde met de foto. Het menselijk oog gaat van nature van linksonder naar rechts in het beeld. Een interessant onderwerp dat linksboven in beeld staat, trekt daardoor minder de aandacht. Een onderwerp aan de rechterzijde van het beeld krijgt veel meer aandacht. Daar kan je tijdens het maken rekening mee houden, maar soms helpt het ook om de foto te spiegelen. Het oog gaat ook van nature naar delen van de foto die scherp zijn en/of licht zijn en naar mensen of dieren en ogen van mensen of dieren. Je geeft zo als fotograaf informatie aan de kijker hoe hij/zij de foto kan “lezen”. Maak die keuzes bewust als fotograaf, adviseerde Johan.

Verder kwamen ook andersoortige tips aan bod. Zo resulteren foto’s gemaakt met lenzen met een brandpuntsafstand groter dan 50 mm vaak in een plat beeld. Dat in tegenstelling tot een foto die is gemaakt met een groothoeklens. Hou daar rekening mee als je een foto maakt. Een spiegeling in het water van bijvoorbeeld wolken, is heel mooi. Als de spiegeling compleet is, dan oogt het prettig als de horizon in het midden is. Als de spiegeling daarentegen niet compleet is, dan oogt het vaak prettiger om de horizon juist wat lager te leggen. Als een foto uit allemaal lagen bestaat, dan is het juist fijn als het beeld wordt doorbroken met iets dat niet het onderwerp is van de foto. Denk aan een uitstekende boom in een foto waar het onderwerp het licht van de wolken is. Door een foto in het geheel donkerder te maken, komen juist de lichte delen sterker tot hun recht. Dat klinkt raar, maar Johan liet voorbeelden zien die dat goed illustreerden. En, het buzz-woord van de avond was het ontbreken van een “konijntje”. Hoe mooi de compositie van een foto ook kan zijn, soms ontbreekt er gewoon iets. Dat kan een konijntje zijn in een landschap, of een vogel in de lucht et cetera.

Het was een zeer inspirerende en leerzame avond en de sfeer zat er goed in. We hebben er vast allemaal veel van opgestoken en kunnen dankbaar gebruik maken van de tips tijdens het maken, het bewerken en bespreken van onze foto’s.

Eén antwoord op “Terugblik fotobespreking 13 mei door Johan van der Wielen”

  1. Dank, Jan K!
    Fijn om hier een aantal tips van Johan terug te kunnen lezen. Ik vond het een zeer leerzame avond met een niet te groot aantal mooie foto’s en zeer bruikbare inzichten in hoe je je foto kunt aanpassen om een effect te bereiken dat je wilde bereiken.

Geef een reactie