12 februari 2024: Zwart-Wit

Bespreking zwart-wit foto’s door gastspreker René van Rijswijk

Deze clubavond besprak en bewerkte René de door leden gemaakte zwart-wit foto’s. René had eerder op 27 november al een avond verzorgd waarin hij ons allerlei tips en trics gaf.

De opdracht voor deze clubavond luidde:

“De wereld kent zulke mooie kleuren en onderwerpen, die je niet direct in verband brengt met zwart-wit fotografie. Maar toch vraag ik dat van je. Denk daarom buiten de geëigende paden en verras mij met een onderwerp/foto waarin het zwart-wit van het scherm afspat.”

In totaal 18 fotografen (eigenlijk 19) hadden de handschoen opgepakt en dat leverde 24 foto’s op.

René besprak niet alleen de foto’s, hij gaf ook tips. Het bleef niet bij alleen tips, hij liet met bewerking zien wat hij bedoelde en liet zien wat het resultaat daarvan is. Hoewel foto’s deels smaakgevoelig zijn, was het overgrote deel van de leden duidelijk van mening dat inderdaad sprake was van een verbetering.

De grote lijn in zijn tips betroffen:

  1. een andere uitsnede waardoor bijvoorbeeld net wat mindere delen in de foto verdwenen,
  2. pit toevoegen aan de foto door de zwarte en witte tinten optimaal te benutten en
  3. accenten aanbrengen in de foto, bijvoorbeeld door het onderwerp of delen daarvan net wat lichter of juist donkerder te maken.

De software die René daarbij gebruikte waren Adobe camera raw en Photoshop. Maar, veel andere software heeft soortgelijke functionaliteiten.

We kunnen terugkijken op een heel geslaagde en inspirerende avond waarbij “meer pit”, “een leuk accentje”, “doordrukken” en “tegenhouden” wel de sleutelwoorden waren. Binnen onze club behoorden zwart-wit foto’s tot nu toe tot de uitzonderingen. Dat gaat vast veranderen na de 2 door René verzorgde avonden. Daarvoor zijn we René erg dankbaar.

Als je geen genoeg kan krijgen van onze eigen foto’s, kijk dan eens op de website van de Fotobond. Leden van de Fotobond hadden namelijk recent een soortgelijke opdracht gekregen van de René en René was daarbij de jury. De URL is: https://fotobond.nl/inthepicture/editie/60/

Geef een reactie