Agenda

Deze informatie is alleen beschikbaar voor leden van onze fotoclub...

sep
25
ma
2023
Fotobespreking: series (kleur / vorm) met Viviane
sep 25 @ 20:00 – 22:30

Deze clubavond is het vervolg op de clubavond van 8 mei.  Gastspreker Viviane van Hooft liet ons toen veel zien over eerst kleur en toen vorm. Al zijn de twee nooit helemaal los van elkaar te zien. Op 25 september begeleidt Viviane onze fotobespreking. De bespreking staat in het teken van haar “opdracht” aan ons met als thema ‘kleur / vorm’:

Wat komt er veel terug in jouw werk (qua kleur en vormen)? Wat inspireert jou? Breng het eens in kaart. Waar ben jij anders in?

Ga op pad, zo vaak mogelijk, en maak nieuwe foto’s. Zoek dus géén archiefbeelden op. Je hoeft daarbij niet ver: fotografeer bij voorkeur in een omtrek van maximaal 5 km vanaf de bank in je (vakantie)huis. Kijk goed en verbaas je over wat je ziet.

Maak zo minstens 5 foto’s waarbij vorm en kleur in harmonie zijn en maak daarbij een duidelijke keuze in wat je doet. Kijk of het je lukt zo min mogelijk achteraf te bewerken, door ‘problemen’ ter plaatse al op te lossen. Bijvoorbeeld met andere standpunten: dichterbij of verder weg, hoger of lager, etc. Vertel een verhaal. Sorteer op kleur. Mix & match je foto’s tot een serie.

Op de website van Viviane vind je via deze link diverse voorbeelden van haar series. Wil je nog eens wat nalezen over de kleurencirkel en de betekenis van kleuren? Dan kun je dat bijvoorbeeld via deze link doen.

Wim Kastelijn verzamelt alle series en stuurt ze gezamenlijk aan Viviane. Mail jouw serie uiterlijk 17 september naar Wim op  wim.kastelijn@xs4all.nl.

okt
9
ma
2023
Sprekers over paddenstoelen(fotografie)
okt 9 @ 20:00 – 22:30

Meer kennis over wat je fotografeert, kan je helpen in je fotografie. Daarom komen deze clubavond twee sprekers aan het woord. De eerste is Läslo Kooi. Hij is student biologie en gaat ons meer vertellen over paddenstoelen. Onze eigen Jan Kortekaas gaat vervolgens de koppeling leggen naar paddenstoelenfotografie. Jan geeft daarbij diverse tips over technieken die je kunnen helpen bij deze fotografie.

Hierna hebben we ongeveer een maand de tijd om zelf aan de slag te gaan met paddenstoelenfotografie. Op 13 november bespreken we namelijk onze eigen paddenstoelenfoto’s.

okt
23
ma
2023
Fotobespreking: safari-foto’s
okt 23 @ 20:00 – 22:30

16 september is de jaarlijkse safari van onze fotoclub. Ruim een maand later gaan we de gemaakte foto’s bespreken. De fotobespreking van 23 oktober staat dus in het teken van de safari-foto’s.

nov
13
ma
2023
Fotobespreking: paddenstoelen
nov 13 @ 20:00 – 22:30

Deze clubavond is het vervolg op de clubavond van 9 oktober. Die avond hebben Läslo Kooi en Jan Kortekaas ons meer verteld over paddenstoelen en paddenstoelenfotografie. Op 13 november begeleidt Jan de bespreking van onze eigen paddenstoelenfoto’s.

Meer informatie over het aanleveren van je foto volgt.

Lever bij voorkeur een foto aan die gemaakt is na de clubavond van 9 oktober.

nov
27
ma
2023
René van Rijswijk over zwart-wit-fotografie
nov 27 @ 20:00 – 22:30

Deze avond geeft gastspreker René van Rijswijk een lezing over zwart-witfotografie. Hoewel veel van de oudere leden vroeger waarschijnlijk alleen maar zwart-witfoto’s hebben gemaakt en misschien zelfs afgedrukt, zien we tijdens clubavonden weinig zwart-witfoto’s voorbijkomen. Dat is jammer. Zwart-witfoto’s hebben immers een heel eigen karakter en bepaalde situaties lenen zich bij uitstek voor een zwart-witfoto. Het digitale tijdperk biedt bovendien vele mogelijkheden waar mensen vroeger in de doka alleen maar van konden dromen. Fotobewerkingssoftware zet weliswaar met een simpele muisklik een kleurenfoto om in zwart-wit, maar voor het echte werk helpt het om net nog een paar extra stapjes te zetten in de bewerking.

Vandaar dat we René van Rijswijk als spreker hebben uitgenodigd om onze kennis en vaardigheden over zwart-witfotografie te vergroten. René heeft als specialisatie zwart-witfotografie. Hij is autodidact. Hij heeft workshops gegeven en een basiscursus fotografie verzorgd aan de volksuniversiteit. Ook is hij jurylid geweest van diverse wedstrijden. Verder verzorgt hij enkele keren per jaar een lezing voor fotoclubs zoals de onze.

René besteedt tijdens onze clubavond aandacht aan de volgende onderwerpen:

  • Wat maakt zwart-witfotografie bijzonder?
  • Welke onderwerpen of situaties lenen zich bij uitstek voor zwart-witfotografie?
  • Waar moet je rekening mee houden bij de opname als je een zwart-witfoto maakt?
  • Welke stappen moet je in ieder geval zetten in de bewerking om te komen tot een zwart-witfoto?
  • Met welke stappen in de bewerking kan je een zwart-witfoto verder optimaliseren?

Natuurlijk laat René daarbij foto’s van zijn eigen hand zien. Om daarvan alvast een idee te krijgen, kijk dan eens naar zijn website.

De avond eindigt met een opdracht aan ons. Voor het uitvoeren van de opdracht krijgen we de tijd. De resultaten van de opdracht bespreekt hij eind januari of in februari 2024 met ons. De precieze datum en meer informatie over de opdracht volgen later op de website.

dec
11
ma
2023
Fotobespreking: jaarthema Plezier
dec 11 @ 20:00 – 22:30

Tijdens de laatste ALV maakte onze voorzitter Wim Kastelijn het jaarthema bekend:

Plezier

Op de laatste clubavond van 2023 bespreken we de foto’s gemaakt met dit thema. Het kan niet anders, of dat wordt een plezierige avond!