Clair Obscur: een lichtanalyse

Het beloofde een sfeervolle avond te worden want dat is karakteristiek voor clair obscur. Het kenmerkt zich door veel donkere tonen en weinig licht waardoor die sfeer in de foto’s ontstaat.

Voordat de presentatie van de foto’s begon werden de kenmerken van clair obscur nog even aangestipt en ook de lichtsoorten die hierbij mogelijk zijn: direct licht, indirect licht, zijlicht, strijklicht en tegenlicht. De foto’s waren – anoniem – ingedeeld bij één van deze lichtsoorten. Eén voor één bespraken we of een foto in de juiste categorie was terechtgekomen. Het bleek niet altijd even eenvoudig om deze duidelijk in te delen. Uiteindelijk kon de maker steeds het verlossende antwoord geven en meer vertellen over de totstandkoming ervan.

Wat voor beeld kwam er zoal voorbij? Morbide foto’s van schedels en dieren op sterk water, maar ook een aantal foto’s met structuren die waren ontstaan door strijklicht, zoals van een paddenstoelhoed en een rijstlepel. Bij portret was er Rembrandtlicht te zien en de avond werd afgesloten met vogels in tegenlicht tijdens het gouden uurtje.

Geef een reactie