Een jonkie bij Mixed Focus

Bouwe Taverne

Een paar maanden geleden heb ik me bij de Bilthovense fotoclub gemeld. Met het idee daar inspiratie op te doen. En eindelijk eens wat meer werk te gaan maken van fotografie. Ik was immers al meer dan zeven jaar eerder met prepensioen gegaan. Mijn oorspronkelijke werk ging echter naadloos over in nieuwe werkzaamheden rondom duurzaamheid in de financiële sector. Inmiddels heb ik de focus vrijwel helemaal op de lokale duurzame energiecoöperatie BENG! in de gemeente De Bilt. En is de tijd inderdaad aangebroken voor fotografie.

Boukje Reuzel

Wat betekent een fotoclub dan? Inmiddels heb ik daar een beeld van en dat werd sterker na een ochtendje in de Werkgroep Mixed Focus waarvan ik inmiddels lid van heb kunnen worden. We bespraken daar, na een mooie kennismaking, foto’s die door de werkgroepleden gemaakt of geselecteerd waren rond het thema “contrast”. En wat is het dan leuk om te zien hoe zo’n enorm breed thema zeer verschillend is geïnterpreteerd en vastgelegd!

Zo kun je het thema inhoudelijk aanvliegen en dan maak je bijvoorbeeld een foto van schoenen (of het ontbreken ervan) van Senegalezen enerzijds en van westerse toeristen anderzijds: welke emoties brengt zo’n contrast bij je te weeg? Je kunt er ook een fotografische interpretatie aan geven door foto’s te maken met een heel groot, of juist een heel gering contrast: hoe ga je daar technisch of artistiek mee om? Een mooie combinatie is een foto van hoge contrasten in een wolkenlucht met net niet doorbrekende zon. En zelf heb ik gestoeid met aanbrengen van contrast in een foto die dat helemaal niet had, namelijk ijsbloemen op een sèrredak, in tegenlicht.

Wat zo sterk is aan zo’n werkgroep is de bespreking van de foto’s. Een gesprek waarin een kritische blik mogelijk en nodig is; bijvoorbeeld met een vraag als: hoe zou jij die foto nog beter willen maken. Maar die je verder brengt op technisch of artistiek niveau: wat wil je nu eigenlijk vertellen met een beeld en hoe kun je daar het beste fotografisch vorm aan geven? En dat is precies wat ik zocht toen ik me aanmeldde bij de club. Daarom was ik ook blij “toegelaten” te worden tot deze Werkgroep Mixed Focus. Het volgende thema is alweer vastgesteld: “perspectief”.  Benieuwd wat dat gaat opleveren!