Foto-excursie Digibeter op 23 oktober

Op onze maandelijkse digibeter bijeenkomsten wisselen we regelmatig ideeën uit over locaties waar we en leuke foto-excursie kunnen gaan houden. De afgelopen keer was niet de locatie het belangrijkste beslispunt maar het tijdstip waarop we wilden gaan fotograferen. Het leek ons een uitdaging om ook eens een keer aan de slag te gaan als het donker aan het worden is. Geen van ons had erg veel ervaring met avondfotografie, dus alle reden om dit met elkaar eens uit te proberen. We zochten het dit keer dicht bij huis, Utrecht. Niet alleen omdat het in het donker makkelijker is thuis te komen dan vanuit Leeuwarden, maar ook omdat sommige van ons in Utrecht heel goed de weg kennen. We hadden zelfs een geboren en getogen  Utrechter in ons midden. Of is het een geboren Utrechtenaar? Even opzoeken:  Op internet vond ik:

Utrechtenaar is scheldwoord

De razzia die in 1730 in Utrecht begon en uiteindelijk door heel Nederland ‘stormde’ zorgde ervoor dat Utrechtenaar een scheldwoord werd voor homoseksuele mensen. Volgens geruchten ergerde G.J. van Heuven Goedhart, die destijds aan het hoofd stond van het Utrechtsch Nieuwsblad zich daar zo aan, dat hij een ander woord ging gebruiken. Dat woord werd Utrechter. Veel mensen volgden. En nog steeds is het woord Utrechtenaar niet in trek.

We spraken af op het Neude. Ook voor de niet-Utrechters een bekende plek, als was het maar van het gezelschapsspel Monopoly. Met camera en statief in de bagage gingen we via het Stadhuis naar de Oude Gracht. We volgden deze tot aan de Hamburgerbrug. Daar bleven we geruime tijd omdat dit het moment was waarop het blauwe uurtje zijn intrede deed.  We experimenteerden met het fotograferen op statief en met de instellingen van sluitertijden en witbalans.

Vervolgens ging het verder naar de Nieuwe Gracht om daarna  via Pausdam en de Dom weer bij het Neude uit te komen.

Op het Domplein zag ik nog een gedenksteen die aan een inktzwarte bladzijde uit de geschiedenis van Utrecht herinnert. Weer van internet:

Ter nagedachtenis aan de slachtoffers én om te benadrukken dat Utrecht tegen het vervolgen van homo’s is, is er in 1999 een gedenksteen op het Domplein geplaatst.

Toen was het ruim na achten en tijd voor een kopje koffie of chocola, om vervolgens de foto-excursie af te sluiten.

Een paar foto’s voor wie geïnteresseerd is in het resultaat:

Geef een reactie