Tijdens mijn presentatie op 28 oktober vroeg ik gericht feedback over twee foto’s. Over één daarvan gaat dit artikel, namelijk “Zonsopgang bij de Zeelandbrug”.
Ik wil kort aangeven hoe ik tot deze foto ben gekomen en ingaan op de feedback.

Ik vind de Zeelandbrug heel mooi en ik wilde deze graag fotograferen met zonsopgang. Met de app Golden Hour, verkrijgbaar via Google Play, heb ik uitgezocht op welke locatie in de buurt van de Zeelandbrug ik de zonsopgang zou kunnen zien. Al schuivend in de app kwam ik uit bij Colijnsplaat (zie beeld 1).  Ook keek ik wanneer de zon op zou komen. Het Gouden uur op die dag was van 7:06 tot 8:10 en de zonsopgang zou om 7:26 zijn (zie beeld 1).

Beeld 1: Het gebruik van de app Golden Hour.

Vervolgens heb ik gezocht via Google Earth of ik voldoende dichtbij zou kunnen komen. Dat blijkt het geval, want vlakbij de brug is een parkeerplaats en je kan daadwerkelijk dichtbij de brug komen (zie beeld 2).

Beeld 2: Digitale verkenning van de locatie via Google Earth.

Op de bewuste dag ben ik vroeg vertrokken en heb de omgeving wat verkend rond 7:00. Ik heb diverse foto’s genomen voordat de zon daadwerkelijk opkwam, tijdens de opgang en kort daarna.

Onderstaande foto heb ik gekozen omdat die het beste aansluit bij mijn doel van toen, namelijk een foto van de zonsopgang bij de Zeelandbrug.
Het was een bewuste keuze om de zon verticaal op een derde van rechts te krijgen. De brug heb ik bewust horizontaal in het midden gepositioneerd waardoor zowel de voorgrond als de lucht goed in beeld komt evenals de brug.
De gegevens zijn: ISO 400, F10, 1/320, brandpuntsafstand 24 mm, witbalans handmatig ingesteld op 6700K en genomen om 7:32.
Met Photoshop Elements heb ik enkele aanpassingen aangebracht in RAW: belichting +1,15, hooglichten -43 en schaduwen +100.

Foto 1: De foto die ik heb gekozen.

Als feedback stelde iemand mij de vraag waarom ik niet verder door mijn knieën ben gegaan en een lager standpunt heb gekozen.
Oorspronkelijk stond ik inderdaad lager en dichterbij het water. Het probleem was dat de zon dan te veel in mijn lens scheen. Een foto kort daarvoor leverde al een grote witte vlek op, dus ik ben snel omhoog gelopen om de zon niet vol in mijn lens te krijgen. Op deze manier was de zon en de reflectie in het water wel te zien, zonder al te felle hooglichten.
Een grijsverloopfilter, die ik wel bij me had, vond ik om twee redenen geen optie.
In de eerste plaats had ik daar de tijd niet voor: op enig moment gaat het allemaal erg snel met de opgang. In de tweede plaats was ik bang dat de brug dan te veel onderbelicht zou raken door het grijsverloopfilter.

Een andere vraag was waarom ik voor zo veel voorgrond heb gekozen. Inderdaad had de voorgrond minder gekund. Ik heb de foto genomen met 24 mm en ik had kunnen inzoomen. Weer iemand anders zou voor minder lucht hebben gekozen.

Met Photoshop Elements heb ik na afloop gekeken wat een andere uitsnede doet met de foto. Ik heb daarbij voor dezelfde verhoudingen gekozen als de oorspronkelijke foto (2×3). In dit geval is de voorgrond inderdaad minder dominant en is de brug op een kruispunt van eenderde van onderen en van rechts. Ook dit vind ik een mooie foto, maar wel met een groot accent op de lucht. De zon vind ik nu wat mooier uitkomen.

Foto 2: De gekozen foto maar dan gecropt.

4 antwoorden op “Fotobespreking tijdens Han Baartmans Drieluik van “Zonsopgang bij de Zeelandbrug””

1. Dank, Jan!
    Dit soort berichten zijn precies de reden waarom ik graag lid van een fotoclub ben: leren van je clubgenoten hoe je heel bewust de foto kunt maken die je wilt maken. Je zet mij daarmee aan het denken. Ook de discussie over je foto op de club-avond was wat dat betreft heel zinvol en interessant.
    Wat mij betreft graag meer van dit soort berichten door clubleden, waarbij zij hun ideen en werkwijze toelichten. Daar kunnen we allemaal van leren, ook zonder zaken van anderen over te nemen. Zien hoe anderen tot hun uiteindelijke foto komen zal de kwaliteit van je eigen foto’s zeker ten goede kunnen komen.
    Nogmaals dank dat je de moeite hebt genomen de achtergrond bij deze foto te schetsen!

2. Mooi Jan. Mooi genomen maar ook mooi voorbereid. En dan ook nog eens mooi besproken….klasse; kan menigeen een voorbeeld aan nemen, ik dus.

Maar welke Jan zie ik nu eigenlijk? We hebben er twee in het smoelenboek staan…
    Ik was jammer genoeg niet aanwezig dus…. Suggestie: net zoals bij Arnold een fotootje van de auteur bij een artikel?!
    Chris Karman