Verslag fotoexcursie Digibeter naar Monnickendam

Op 20 juni 2019 hebben een aantal leden van de werkgroep Digibeter een bezoek gebracht aan Monnickendam. Monnickendam sprak ons aan omdat het een stadje is met een lange historie en – naar wij verwachtten – fotogenieke plekjes.

Joke Man

Tot in de dertiende eeuw stond het gebied onder invloed van het Friese Norbertijner klooster Mariëngaarde. Monniken uit dit klooster bezorgden Monnickendam mogelijk zijn naam.

In de binnenstad van het stadje staan tientallen monumentale panden. Het gebouw De Waag doet denken aan de kaasmakerijen en ook verschillende straatnamen verwijzen naar de nijverheid uit het verleden. De huidige scheepswerven en de rokerijen zijn nog steeds in Monnickendam aanwezig.

Foto: Bea van Beckhoven

We arriveerden bij de haven waarbij het leek alsof we zelf in een foto stonden. De zon en de luchten werkten mee en het lijnenspel van de zeilschepen nodigde meteen uit tot fotograferen.

De eerste echte activiteit was natuurlijk koffie op een terrasje met een stuk(je) taart. Met een lege maag is het immers moeilijk werken. Daarbij namen we het fotograferen met een full frame wel heel letterlijk. Bij de hierop volgende wandeling door de binnenstad was veel te zien: schilderachtige pandjes en straatjes en een overvloed aan gevelstenen met spreuken uit het verleden. Ook konden we ons oefenen in straatfotografie. Aan collega digibeters hoefden we geen toestemming te vragen, anderen soms wel. Zowel lokale bewoners als toeristen lieten zich zonder problemen door ons fotograferen.

Foto: Monika Koop

Onze wandeling eindigde bij de Speeltoren. De toren zelf is 55 meter hoog, en met spits zelfs 70 meter. In de Speeltoren bevindt zich, naast het Waterlandmuseum, het oudste nog bespeelbare carillon van Nederland. Tijdens ons bezoek hoorden we de klanken van dit carillon. Soms was dat wel heel erg vals. Maar daar stond het juist om bekend. Dat het carillon vals is komt omdat men in 1596, toen de klokken werden gemaakt, deze na het gieten nog niet kon stemmen. In 1643 werd een methode gevonden om dit wel te doen, maar toen had Monnickendam geen geld om de klokken eruit te halen en te laten stemmen.

Met een vracht aan foto’s sloten we ons bezoek af. Hieronder nog een selectie hiervan. Op de volgende digibeter clubavond hebben we ze uitgebreid  besproken. Heel leuk om te zien hoe ieder zijn eigen impressie van Monnickendam heeft gemaakt. Voor herhaling vatbaar.