Boottocht door de Molenpolder

Fluisterboottocht door de Molenpolder

Op woensdag 24 april zijn we met de werkgroep Digibeter en enkele van onze partners/familieleden naar de Molenpolder bij Tienhoven gegaan. We huurden daar een fluisterboot om onder met een ervaren gids van Staatsbosbeheer ruim twee uur foto’s te maken van dit prachtige natuurgebied.

Met de Digibeters in
de Fluisterboot

Aankomst

Bij aankomst in Tienhoven werden we ontvangen met koffie en thee en vrij snel daarna scheepten we ons in. Door onze gids werden we onmiddellijk getest op lenigheid, want bij het uitvaren uit de loods moesten we diep bukken om naar buiten te kunnen gaan. Blijkbaar een vast ritueel, zodat degenen die niet fit genoeg zijn bij het uitvaren overboord gaan en door natuurlijke selectie in de loods achterblijven. We haalden het allemaal en eenmaal buiten overviel ons een heerlijke rust. Onze verwachtingen waar hoog gespannen vooral door de wervende tekst van Staatsbosbeheer: “Vaar met de gids van Staatsbosbeheer door de Molenpolder en geniet van de rust en stilte. Vanuit een open boot ontdek je de rijke historie van dit oude veengebied vlak boven Utrecht.”

Zonnedauw
Veenmos

Onderweg maakten we een stop en wandelde een stukje over het drijvende land. Het voelde alsof  je op een waterbed liep. Daar kregen we uitgebreide uitleg over de water vasthoudende eigenschappen van het veenmos en over de zonnedauw, een plantje dat van insecten leeft, maar ook heel fotogeniek is.

De Molenpolder

 In de Molenpolder werd jarenlang veen opgebaggerd en te drogen gelegd. De uitgestoken turven waren brandstof voor de kachel. Zo heeft dit Vechtplassengebied door de jaren heen zijn karakteristieke patroon gekregen.

Zwanen 

Op de terugweg kwamen we nog een groep zwanen tegen die blijkbaar wisten waarvoor wij gekomen waren: mooie foto’s maken. Massaal stegen ze voor onze ogen op wat ons in de gelegenheid stelden om de sierlijke beweging van deze prachtige dieren vast te leggen.

De terugkeer was even ontspannend als de heenreis. Sommigen van ons hadden natte voeten opgelopen, anderen een verkleurd hoofd. Maar we hadden allen een prachtige fotomiddag gehad, en daar was het ons om te doen geweest.

Geef een reactie