Natuursafari boottocht Weerribben-De Wieden

Op safari naar Steenwijkerwold

De dag na tweede paasdag zijn we met een groot deel van de natuurwerkgroep en wat extra FCB-leden naar de Weerribben gegaan. Aanleiding was om te kijken hoe het met Gerard -na zijn vertrek op de club- en zijn nieuwe omgeving te bekijken, oa de aalscholverskolonie. Het was een warme dag met een zeker net zo warm welkom.

Warm ontvangst

Henny en ik werden opgehaald door Ruud, de anderen gingen ook carpoolen. Zuinig rijdend en ondersteunend met klassieke of jazzy nummers, ideaal voor een ritje naar Steenwijkerwold vertrokken we vanuit De Bilt. We gingen Gerard opzoeken die nu sinds een jaar niet meer bij ons op de club zit. Dat vond hij een leuk idee, gelukkig zijn vrouw Margreet ook. We kwamen immers met zo’n 14 man op de koffie/thee (en zelfgemaakte cake). Tijdens de rondleiding in het nieuwe huis waar veel oh en ahs zijn gevallen, overwoog de een te blijven logeren en anderen droomden weg bij de grote tuin en wat zij hiermee zouden kunnen doen. Na een uitgebreide lunch met oa suikerbrood en zelfgemaakte jam reden we in karavaan via de haven van Blokzijl naar De Wieden. 

Buiswater

Aangekomen bij het bezoekerscentrum De Wieden moesten we nog even wachten op Dirk de schipper. Het was immers mooi weer, maar hij had wind tegen met zijn vorige ritje. Uiteindelijk hebben wij ook flink buiswater tegen gekregen, we moesten oppassen met de camera’s. Compleet met poncho (ondergetekende) en stormparaplu’s van natuurmonumenten hebben we de Weerribben moedig getrotseerd. Door de kleine vennetjes kregen we een traktatie door het mooie riet en de prachtige huisjes die ze daarmee bedekten en konden we van het lekkere weer genieten. Helaas waren er niet veel vogels.

De fluitende schipper

Halverwege de tocht naar de aalscholvers floot de schipper naar een vrouw in Belt-Schutsloot. Het bleek niet zijn thuisadres te zijn, maar hij floot naar de vrouw van de eigenlijk gesloten eetgelegenheid. Ze kwam tevoorschijn en wilde ons wat te drinken aanbieden, maar “ze moest nog wel even twee bloesjes ophangen” maar dan kon ze ons wel helpen. Wat een service!! Er was wat te drinken, verse appeltaart en de vele Hazelino’s (ze moest er vanaf mogelijk was ons idee) vielen ook in de smaak. 

Aalscholverskolonie

De vogelhut bij de aalscholverskolonie was prachtig, je had goed zicht en de vele telelenzen deden hun werk. We leerden bij over de eigenschappen van de vogels en genoten van de rituelen. Langs het pad lag ook nog een zwaan te broeden. Door de wind tegen en de extra tussenstop waren we al later dan gepland en de terugreis zou nog 1,5 uur varen zijn. We hebben genoten van al het riet, het onverwachtse vrijheidsbeeld met kleine gansjes, maar vooral de sfeer van elkaar. Mooi om te zien dat het sociale aspect goed samen gaat met fotografie. Op dit soort dagen ben ik trots op de club met deze (oud)leden/

Eén antwoord op “Natuursafari boottocht Weerribben-De Wieden”

  1. Het was een gezellige dag die 23e april. Lekker uitgewaaid en rondgevaren over soms woelige baren. De aalscholvers waren natuurlijk bijzonder en de koffie lekker. En natuurlijk het ontvangst bij Gerard en ega. Zou het mogelijk zijn om de bijgevoegde foto’s ook te kunnen vergroten op de site??
    Chris K.

Geef een reactie